6 octombrie 2011

LET'S DO IT, ROMANIA! in perceptia romaneasca


Bun gasit dragii mei cititori, iata-ma intors nu de curand de pe meleagurile responsabilitatii sociale din comunitatea mea. Pe 24 septembrie v-am invitat cu draga inima sa sprijinim natura, sa socializam si sa ecologizam. Proiectul Let's do it, Romania! este un proiect destul de complex, dragut si ciudat, o sa va spun si de ce am spus ciudat. Pornind de la sistemul international COPY - PASTE am implementat proiectul de le cei din Estonia, ea este tara mama care a dat startul acestui proiect, prin 2008 a lansat conceptul de curățenie în toată țara, într-o singură zi. Pana in prezent peste 1 350 000 participanți au luat parte la proiect în întreaga lume: 
  • Estonia (2008): 50.000 de voluntari – țara de origine
  • Letonia: 50 000 (2008), 110 000 (2009), 150 000 (2010)
  • Lituania: 6000 (2008) 100 000 (2009) 200 000 (2010)
  • Portugalia (2010): 110 000 de voluntari
  • Slovenia (2010): 275 000 de voluntari
  • România (2010): 200 000 de voluntari
  • New Delhi, India (2010): 50 000 de voluntari
  • Kerala, India (2010): 4100 de voluntari
  • Moldova (2011): 113 000 de voluntari
In primul an de proiect Romania a reusit sa mobilizeze peste 200 000 de voluntari au participat la curățenie în toată țara. Insa in cel de-al doilea an au fost peste 250 000 de romani ce au iesit la curatenie nationala. Poate va veti intreba de ce? Echipa Let's do it Romania! isi propusese sa scoata la curatenie 500.000 de voluntari, insa cifrele estimate cu cele dorite nu se potriveau datorita resurselor umane care lasau de dorit. 
Voluntariatul in Romania este greu de perceput pentru unii si un beneficiu pentru altii. Eu ma aflu acum undeva la mijloc. O sa va spun si de ce. Imi pare rau sa trag linia dupa trei ani consecutivi de voluntariat intr-o tara care sincer oamenii nu fac decat sa te duca cat mai departe.
Doi ani la rand am fost coordonator zonal in acest proiect drag mie, prima echipa in primul an a fost extraordinara, interesata, pasionata si plina de ideii, o echipa unita. La finalul primei editii a proiectului am fost invitat la seara Let's do it! pentru a mi se multumii pentru implicare si pasiune. In al doilea an am cunoscut o echipa care nu stiu ce cautau acolo cu exceptia a doua persoane dragi mie. M-am simtit umilit ca si coordonator sa fiu terfelit pentru o amarata de carpa, adica scuzati tricou, atunci cand am cerut-o, am fost atacat verbal fara vre-o dovada concreta. Doar ca cerusem un tricou. 
Eu din fire sunt un tip calculat, echilibrat si dau raport de activitate pentru orice atunci cand sunt intr-un proiect. Eu am tinut la fel de stransa legatura cu a doua echipa la fel ca cu prima, fara a primii insa reprosuri sau cuvinte deranjante. La fiecare raport nu uitam sa mentionez un Multumesc! la fel primeam si din partea managerului de proiect sau unuia din echipa. Insa lucrurile sau schimbat anul acesta. La final de raport de activitate, nu am fost chemat pentru a mi se recunoaste implicarea si pasiunea pentru acest proiect si nu am primit ca semn de recunostinta un amarat de Multumesc! din partea cuiva din echipa locala.
Si uite asa ajungi sa te scarbesti de toti si de toate... Nu cersec recunostinta, nu cersesc respect, nu cersec nimic. Dar atunci cand un om se implica voluntar mi se pare demn si uman ca munca, timpul si rabdarea aceluia sa fie recunoscuta si perceputa printr-un simplu Multumesc!
Dragii mei cititori, voluntariatul schimba omul dar conteaza mult cum il schimba, conteaza mult cat esti pasionat de semeni, cat esti pasionat de mediu, cat esti pasionat de animale, cat esti pasionat de drepturi, aceste pasiuni iti dau puterea voluntara dar si colectiva sa schimbi ceva sau pe cineva. Schimbi un om prin modul cum il abordezi, il schimbi in bine sau rau, asta depinde de te tine.
Nu uitati iubitii mei cititori sa fiti educati, frumosi si voluntari pentru fapte nobile oricand, oriunde si cu oricine, nu uitati niciodata sa percepeti totul cu un Va rog! si cu un Multumesc! Sunt doua cuvinte care maresc si atrag resusa umana. Sunt doua cuvinte care spun multe despre fiecare.

Fiti intotdeauna ceea ce cautati in ceilalti!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu